Plazma Kesim Nedir ?
Plazma kesim makinaları, basınçlı hava ve yüksek hızlarda ince bir nozuldan geçen hidrojen ve nitrojen gibi inert gazları kullanır. Gazların, yüksek hızların ve konsantre bir basınç alanının birleşimi, plazma olarak da bilinen elektriksel olarak iletken iyonize gaz oluşturur. Bu yöntem alev bazlı kesme makinelerinde kesilemeyen metallerde kullanabilirsiniz.
Plazma kesme, ilk olarak 1950’lerde alevle kesilemeyen metaller için bir teknik olarak geliştirilmiştir. Hızlandırılmış bir sıcak plazma motoru ile malzemeleri kesen bir işlemdir. Ama plazma nedir? Plazma, maddenin dördüncü halidir; katı, sıvı ve gaz ilk üçüdür.
Plazmayı, gazların bir alt kümesi olarak kategorize edebiliriz. Yüklü parçacıklardan oluştuğu için gaz gibi davranmaz. Astrofiziksel alanda doğal olarak oluşur, ancak gaza yoğun ısıtma yoluyla enerji eklendiğinde yapay olarak yaratılabilir. Sonuç, yüksek elektrik iletkenliğine sahip iyonize gazdır: plazma.
Plazma kesmenin lazer kesmeye göre bir avantajı vardır o da daha kalın malzemeleri işlemesidir. Aslında 180 mm’ye kadar malzeme kalınlıklarını işleyebilirsiniz. Plazma kesme, büyük iş parçalarında ve basit tasarımlarda en iyi sonucu verir. Aksine, lazer kesim hem küçük hem de büyük malzeme boyutlarını işler. Ve oldukça karmaşık tasarımları yönetebilirsiniz.
Plazma kesme, yalnızcaçelik ve alüminyum dahil olmak üzere çeşitli metalleri kesmek için kullanabilirsiniz. Bu, lazer kesim makinesiyle değiştirilemeyen yansıtıcı yüzeylere sahip metalleri içerir. Plazma makinelerinin aksine, lazer kesiciler, düzeltme, kazıma, kaynak ve kazıma amaçları için kullanabilirsiniz.
Plazma kesiciler, lazer makinelere kıyasla daha küçük bir çentiğe sahiptir. Yani profil oluşturma sırasında daha az metal kaybı olur. Bununla birlikte lazer kesim makineleri, plazma kesicilere kıyasla biraz daha yüksek bir tolerans sunar ve bu da metal bozulmasını en aza indirir. Bu aynı zamanda, malzemeyi büyük ölçüde etkilemeden çok ince sacları kesip kazıyabilecekleri anlamına gelir.
Tipik olarak, plazma kesme makineleri, kalın olan sac ve levha metali ve 80 mm kalınlığa kadar metali kesebilenler gibi en modern plazma makinelerini işlemek için daha yaygın olarak kullanılır. Aksine, lazer kesiciler daha ince, daha karmaşık metaller için daha donanımlıdır.
Plazma kesmenin faydaları
- Küçük Çentik
- CAD / CAM entegrasyonu
- Yüksek kaliteli kaplama
- Yüksek kaliteli parça çoğaltma
- Uygun maliyetli
Peki hangi kesim işlemi daha iyidir? Bu ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Plazma kesme, inşaat sektöründe çalışan herkes için akıllıca bir seçimdir. Lazer kesim de öncelikle inşaatta aranır ncak daha karmaşık metal işçiliğinin gerekli olduğu diğer endüstrilerde de faydalı olmaktadır.
Lazer kesimde kullanılan üç ana lazer türü vardır: CO2, neodimyum (Yağ) ve itriyum-alüminyum-granat. Üç lazerin her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin CO2 lazerler hem kesme hem de kazıma için idealdir. Oysa Nd lazerler önemli miktarda enerji gerektiren kesme uygulamaları için daha uygundur. Ne olursa olsun, CO2, Nd ve Nd: YAG lazerlerin tümü, iş parçalarını kesmek için güçlendirilmiş lazer ışığı kullanır.
Lazer kesim metal sac kesim uygulamaları için oldukça pratik bu yüzden düşük maliyetli bir yöntemdir. Lazer kesim makinaları sağlığa zarar vermez. Daha fazla bilgi için lazer kesim sayfamızı inceleyebilirsiniz. Lazer kesim fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.